Nova američka drama naslov je prezentacije kojom će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, na sceni Polanec, 16. prosinca 2010. u 18 sati, predstaviti američki dramatičari Caridad Svich i Robert Quillen Camp te Ivan Talijančić, hrvatski redatelj koji radi u New Yorku.

Ovo predstavljanje prvi je nastup suvremenih američkih dramatičara u Hrvatskoj, a riječ je o drugom dijelu projekta razmjene hrvatsko-američkih dramskih pisaca čiji je prvi dio održan u svibnju u New Yorku, kad su američkoj javnosti predstavljene hrvatske dramatičarke Ivana Sajko i Tena Štivičić.

Caridad Svich je latino-hrvatskog podrijetla (otac joj je u rođen u Argentini u obitelji hrvatskih doseljenika iz Istre), dramatičarka, prevoditeljica, pjesnikinja i urednica, a Robert Quillen Camp je pisac, dizajner i performer. Oboje su dramatičari iznimno zanimljivih biografija i dobro poznati autori u krugu američkog nekomercijalnog kazališta.

Zagrebačko predstavljanje suvremene američke drame vodi Jasen Boko, zajedno s Talijančićem organizator i realizator ovog projekta međusobnog upoznavanja hrvatske i američke scenske kulture.

Caridad Svich govorit će o stanju u suvremenom američkom kazalištu i drami, nakon čega će glumci ZKM-a Dora Polić Vitez, Frano Mašković i Vedran Živolić u režiji Ivana Talijančića predstaviti odlomke iz drama Napustimo virtualu: povratak u ljudskost Caridad Svich i Anestezija Robert Quillen Campa.

Prezentaciju će zaključiti moderirani razgovor s američkim piscima i publikom u kojem će se govoriti o situaciji u suvremenom američkom kazalištu izvan Broadwaya, temama koje zanimaju suvremene dramatičare te sličnostima i razlikama s onim što se piše u Hrvatskoj.

Projekt razmjene dramatičara realiziran je uz pomoć Ministarstva kulture RH, Američkog veleposlanstva u Zagrebu, Grada Zagreba, Zagrebačkog kazališta mladih i Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

***

Caridad Svich je Amerikanka latino-hrvatskog podrijetla, dramatičarka, prevoditeljica, pjesnikinja i urednica čiji je rad predstavljen širom Amerike i u inozemstvu u različitim prostorima uključujući Denver Center Theatre, Mixed Blood Theatre, Cincinnati Playhouse in the Park, The Women’s Project, Repertorio Espanol, INTAR, 59East59, McCarren Park Pool, 7 Stages, Salvage Vanguard Theatre, Teatro Mori (Santiago, Čile), ARTheater (Koeln) i Edinburgh Fringe Festival (Velika Britanija). Bila je u užem izboru za PEN-ovu nagradu za dramu tri puta, ove godine s komadom Instructions for Breathing. U ključne radove spadaju: 12 Ophelias, Alchemy of Desire/Dead-Man’s Blues, Any Place But Here, Iphigenia…a rave fable, Fugitive Pieces, The House of the Spirits (temeljena na romanu Isabel Allende), Magnificent Waste, The Tropic of X i multimedijalna suradnja The Booth Variations. Nedavno je predstavljena u American Theatre časopisu. Urednica je nekoliko knjiga o kazalištu i izvedbenoj umjetnosti uključujući Trans-Global Readings i Theatre in Crisis?( obje za Manchester University Press) i Divine Fire (BackStage Books). Prevela je gotovo sve drame Federica Garcie Lorce i neke njegove pjesme, te radove Julia Cortazara, Lope de Vege, Calderona de la Barce, Antonia Buero Vallejoa i suvremene drame iz Meksika, Kube i Katalonije. Radovi su joj objavljeni u izdanjima TCG-a, Smith & Krausa, Playscripts, Arte Publico Press i drugih. Članica je grupe New Dramatists, osnivačica NoPassport theatre alliance & press, urednica u Routledge/UK’s Contemporary Theatre Review i suradnikurednik TheatreForuma. Bila je stipendist Radcliffe Instituta za Napredne studije na sveučilištu Harvard, te dramski pisac-rezident u NEA/TCG, INTAR i Mark Taper Forum Theatreu. Član je američkog centra PEN-a, Udruge dramskih pisaca, a predstavljena je u oxfordsku Enciklopediju Latino povijesti. Četiri godine učila je kod Marie Irene Fornes, a diplomirala je na grupi za Kazalište i dramsko pisanje na University of California, San Diego. Website: www.caridadsvich.com

Robert Quillen Camp je dramatičar, dizajner i performer. Njegove drame izvedene su u brojnim kazalištima i na festivalima: Ohio Theater, Under the Radar Festival, Ontological-Hysteric, Dixon Place, HERE, The Makor, The Empty Space, i Bowery Poetry Club (sve u New Yorku) kao i u Elastic Arts (Chicago), Montclair State Peak Performances (Montclair, NJ), Philadelphia Live Arts, Boulder Museum of Contemporary Art, Climate Theater (San Francisco), Third Coast International Audio Festival (Chicago), Columbia University, Temple University, Brown University, Utah State University, Indiana University of Pennsylvania, Colgate University, Prelude NYC Festival na City University of New York, i Konfrotacje Teatralne (Lublin, Poljska). Njegove drame i tekstovi za performanse objavljeni su u književnim časopisima: Conjunctions, Chain, Conundrum, Factorial, i Play a Journal of Plays. Uređuje i dizajnira web stranice Paper Theatrea, DEVICE, na kojima su objavljeni radovi Sarah Ruhl, Gregory Mossa, Molly Rice, i drugih avanturističkih pisaca. Suosnivač je i umjetnički ko-direktor Dodeska Performance Ensemblea, koji radi male interdisciplinarne performanse uz sudjelovanje publike. Njegovi novi radovi uključuju THE MARC JACOBS STORE AT THE END OF THE WORLD, THAT BLACK GRAVITY, i THE GROUP, situacijski performans za mali broj publike opremljene slušalicama. Suradnja novijeg datuma je ona s Pig Iron Theatre Company iz Philadelphie u produkcijama PAY UP nominiranoj za Barrymore nagradu i CHEKHOV LIZARDBRAIN koja je dobila OBIE nagradu i proglašena je jednom od deset najznačajnijih produkcija 2008 po sudu Charles Isherwooda u New York Timesu. Predavao je kolegije i tečajeve dramskog pisanja na Brown University, Temple University, i University of Colorado. Dobitnik je Lucille Lortel dramske stipendije na Sveučilištu Brown, gdje je diplomirao. Živi s obitelji  u južnoj Kaliforniji.

Ivan Talijančić je multidisciplinarni umjetnik, redatelj, i kustos. Među projektima koje je režirao kao osnivač i umjetnički ko-direktor newyorške grupe WaxFactory, izdvajaju se LULU, QUARTET v2.0, (koje su gostovale i u Hrvatskoj, u Teatru &TD, na Splitskom ljetu i dubrovačkom festivalu Karantena) i ambijentalna performativna instalacija LADYFROMTHESEA koja je uvrštena u “najinovativnije predstave godine 2001.” u cijenjenoj publikaciji Ballet-Tanz International. Ivan je također režirao CLEANSED Sarah Kane na ljubljanskom Exodos Festivalu , i …SHE SAID, koja bila premijerno izvedena u Cankarjevom domu, a zatim gostovala u Muzeju suvremene umjetnosti (ICA) u Londonu, međunarodnom kazališnom festivalu (Caracas, Venezuela), te Act French festivalu u New Yorku. Nakon završenih post-diplomskih studija kazališne režije na sveučilištu Columbia u New Yorku, surađivao je s poznatim redateljima Robertom Wilsonom i Julie Taymor. Recentni projekti uključuju “X”, video operu u suradnji sa švicarskom skladateljicom Katharinom Rosenberger, premijerno izvedenu 2007. na festivalima Züricher Theaterspektakel u Zurichu i La Batie u Genevi, zatim MALFI u suradnji sa spisateljicom Simonom Semenič u Mladinskom gledališču u Ljubljani i autorska predstava BLIND.NESS u newyorškom kazalištu Performance Space 122, obadvije u 2008. U New Yorku 2010. godine organizator je razmjene američkih i hrvatskih dramskih autora, kustos festivala X-YU, i docent na sveučilištu Columbia
. Kazališna adaptacija romana AFTER DARK Harukija Murakamija u newyorškom centru Japan Society u proljeće 2011. njegov je sljedeći redateljski projekt.

Jasen Boko diplomirao je Dramaturgiju i Svjetsku književnost s teorijom književnosti,  radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu Split kao dramaturg, u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar i urednik, a danas ima status samostalnog umjetnika. Objavljivao je u brojnim domaćim i inozemnim časopisima. Kao Fulbrightov stipendist studirao je na grupi za postdiplomski u klasi Playwriting/Screenwriting na američkom sveučilištu New York University (Tisch School of the Arts). Deset godina (2000.2010.) bio je predavač kolegija Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Napisao je petnaestak  drama (uglavnom  za djecu i mladež) koje su izvođene na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije, a produkcije nastale po njima sudjelovale su na domaćim i inozemnim festivalima gdje su i nagrađivane (Katowice, Subotica, SLUK, Festival profesionalnih kazališta ASSITEJ, Festival glumca, PIF…). Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, a na natječaju Mali Marulić za novi dramski tekst za djecu i mlade nagrađen je 2010. za lutkarsku igru Kako je anđeo dobio krilo. Objavio je sedam knjiga: Kazališni sat i druga drama (1995.), Nova hrvatska drama (2002.), Tin, trideset godina putovanja (2005.), Peta strana svijeta (2006.), Zapisi iz kazališnog (su)mraka (2007.),  Na Putu svile (Kako nam je lagao Marko Polo) (2009.) i Priče iz muzeja (2010.)Bio je izbornik riječkog Međunarodnog festivala malih scena,  Marulićevih dana, te član više žirija na međunarodnim festivalima. Bio je koselektor sarajevskog Međunarodnog kazališnog festivala MESS, te umjetnički suradnik  ljubljanskog EX PONTA i poljskog festivala Konfrotacije u Lublinu. Predsjednik je International Playwrights’ Foruma (ITI UNESCO), a  u više navrata (Indija, Pakistan, Filipini, Grčka, SAD) držao je predavanja o hrvatskoj drami u europskom kazališnom kontekstu. Organizirao je i moderirao prvi međunarodni simpozij o ambijentalnom kazalištu u okviru Dubrovačkih ljetnih igara 2006.

12345 (0)